Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  pokon - Vrijdag 10 Januari 2020

  Cactus

  Cactus

  De Cactus is een soort uit de familie van Cactaceae. Er zijn dan ook maar liefst 2500 soorten cactussen, waarvan de lidcactus en zaagcactus hele bekende zijn. Cactussen kunnen op verschillende manieren een bijdrage leveren aan een gezellig interieur. De kleine varianten zijn zeer geschikt om kleine ‘woestijntuintjes’ te maken, terwijl de grotere zeer geschikt zijn om een modern interieur van een natuurlijke uitstraling te voorzien. Met de juiste potgrond, standplaats en voeding kun je jarenlang genieten van je cactus.

  • Cactus kenmerken
  • Populaire cactussen
  • Grond voor de cactus
  • Standplaats cactus
  • Cactus bemesten
  • Snoeien kan!
  • Cactus water geven
  • Cactus verzorging

  Cactus kenmerken

  Planttype: Groene Kamerplant
  Grondsoort: Cactus Grond
  Bemesten: tijdens het groeiseizoen 1 keer per 2 weken
  Groeiwijze: bossig/opgaand
  Planthoogte: 10 tot 30cm
  Blad/loof: groenblijvend
  Water geven: matig water geven
  Standplaats: lichte standplaats/halfzon

  Populaire cactussen

  Cactussen zijn erg populair en er zijn ontzettend veel verschillende soorten. Wij hebben drie populaire cactussen voor je op een rijtje gezet.

  Echinocactus grusonii

  De echinocactus grusonii is ook wel bekend als 'Schoonmoeders stoel'. Deze cactus groeit in de vorm van een ronde bol, waar zich crèmekleurige stekels op bevinden. Wanneer de Schoonmoeders stoel 15 tot 20 jaar oud is, komen er voor het eerst prachtige gele bloemen tevoorschijn in de vorm van een kroon bovenop de cactus.

  Euphorbia trigona

  De Euphorbia trigona, ook wel 'Cowboycactus' komt uit de droge gebieden van Zuid-Afrika. De naam Cowboycactus heeft hij te danken aan zijn karakteristieke vorm met meerdere armen. De Euphorbia trigona is makkelijk te verzorgen en heeft weinig voeding of water nodig. Een leuke en makkelijke kamerplant dus.

  Haworthia fasciata

  De Haworthia fasciata staat beter bekend als de Zebraplant of Zebracactus, vanwege zijn gestreepte dikke bladeren. Officieel is de Zebraplant een succulent, maar hij wordt toch vaak tot de cactussen gerekend. De verzorging van de Haworthia is dan ook hetzelfde als die van de meeste cactussen: weinig water, potgrond voor cactussen en heel af en toe een beetje voeding voor cactussen.

  Grond voor de Cactus

  Cactussen en vetplanten groeien van origine in een omgeving waar het vaak erg droog is. Ze vragen dan ook om een bodem die zorgt voor een snelle opname en afvoer van water. De ideale bodem dient dan ook voor een groot deel uit zand te bestaan. Pokon Cactus Grond bevat extra zand, is luchtig en goed waterdoorlatend, zodat de cactussen en vetplanten water goed op kunnen nemen en af kunnen voeren.

  Tip: De cactus heeft het liefst een pot van aardewerk. Water droogt hier sneller in op.

  Standplaats cactus

  Zet de cactus op een plek met veel licht, bij voorkeur op een warme plek op de vensterbank. Let er dan wel op dat de plant niet in de felle middagzon staat. Verpot cactussen in kleine potten ieder jaar en cactussen in grote potten om de 2 à 3 jaar. Doe dat bij voorkeur voor de bloei in het voorjaar.

  Cactus bemesten

  Ook al hebben cactussen niet veel voeding nodig, af en toe de cactus bemesten is toch goed voor de gezondheid van jouw cactus. Bemest de planten alleen tijdens het groeiseizoen, van maart tot en met oktober en nooit als ze in rust zijn. Gebruik hiervoor speciale Pokon Cactus en Vetplanten Voeding. Het is voldoende om jouw cactus eens in de twee weken te voeden.

  Snoeien kan!

  Sommige cactussen kunnen gesnoeid worden, zoals de Euphorbia's. Snoei ze met een zaag of een scherp mes, haal het plantensap weg en dicht de wond met een wondbehandelingsmiddel.

  Cactus water geven

  Wees altijd spaarzaam met water en boots zoveel mogelijk de natuurlijke situatie in de woestijn na. Dat betekent dat je ze beter eens in de zoveel tijd een flinke scheut kunt geven dan elke dag een beetje. Van november t/m februari heeft de cactus vrijwel geen water nodig. Een cactus die teveel water krijgt, kan uiteindelijk sterven.

  Cactus verzorging

  Ontvang de beste verzorgingstips voor jouw cactus(sen) en bekijk deze video! Doe ook direct leuke inspiratie op voor het verwerken van cactussen in je interieur. Staat jouw kamer ook al helemaal vol met allerlei mooie cactussen?

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking